Ons leven in Kigyos

Home

2010

Ons eerste bezoek in 2010

Het is eind maart. De reis gaat heel voorspoedig zonder file´s e.d.  De winter heeft toch wel wat sporen achter gelaten. Het muurtje wat we afgelopen najaar  gemaakt hebben aan het bijgebouw,  is door de vorst deze winter gescheurd en moeten we  herstellen.  Boven op het muurtje is nu een mooie plaat gemaakt met plastic eronder wat het vocht tegen gaat houden. Wij vinden het wel jammer dat we geen internet hebben bij de tanya, maar Peter heeft ons in kontakt gebracht met Dieter, die wel internet heeft.  We hebben de installateur gebeld en 3 dagen later heeft deze man internet bij ons geïnstalleerd via de UMTC mast van Ullés. Het is geweldig want nu kunnen we met het thuisfront Skypen en blijven we met alles op de hoogte. Bij de ingang plaatsen we een staande lantaarn, wat heel gezellig staat.

Jannie en Reyer op bezoek

Eind april, Reijer en Jannie komen vrijdagmiddag bij ons met hun campertje en gaan de volgende dag door naar Servië, ze blijven het weekend daar en komen dan weer terug bij ons, maar we krijgen ’s avonds via Skype bericht of we wegens familie omstandigheden naar huis willen komen. We sluiten de volgende dag alles af en regelen de terug reis.

moerbeibomen

De moerbeibomen zitten vol met vruchten, de takken zijn zo zwaar dat er al een hele grote tak is afgebroken. De vruchten smaken lekker zoet en er wordt hier in Hongarije palinka van gemaakt. Als er vruchten rijp zijn leggen de Hongaren zeilen onder de bomen om de vruchten op te vangen, maar wij zijn daar te laat mee.

De grond ligt al bezaaid met vruchten waar je niet te veel in moet lopen want je hebt de klonten onder je schoenen.

De themparatuur is hoog ca. 33 o en de muggen zijn ook goed vertegenwoordigd. We hebben een vijvertje voor in de tuin die er door de vorige bewoners is in gegraven. Het is een omgekeerde dak verhoging van een vrachtautootje en er is een trapje voor gemetseld. Wel heel leuk en de dieren hebben er een leuke drinkbak aan. Meestal staat hij in de zomer droog maar dit jaar heeft het zoveel geregend en was het ook heel warm, dat de muggelarven er goed in kunnen gedijen. Wij hebben daar nu de naweeien van want we kunnen haast niet buiten zitten, vitamine B en spuitbusjes met middeltjes helpen niet tegen het prikken.

wijnfeesten

Wijnoogst bij Tony en Wim

Zondag is er in Csolyospalos een wijnfeest en koetsenparade en treden er groepen op in de traditionele klederdrachten

koetsentocht

koetsrijden

dansgroep

Wim,Arnold en Marianne in de koets

augustus

In augustus gaan we voor een paar weken weer naar Hongarije, het gras is minder hard gegroeid dus kunnen we met de zitmaaier alles er nog af krijgen.

We verbranden het gras in de ton.

gras verbranden in de ton

De volgende dag visitie van Arnold en Marianne en een dag later komt Geert en Thea kijken hoe het is. Het nodige onderhoud moet weer gebeuren. De windveren van de tanya en de zijkanten van het bijgebouw krijgen een nieuwe lak laag en de mahonie kleur fleurt het weer op. Ook zetten we het hek in de mahonie kleur.

Met Arnold en Marianne gaan we naar Kecskemét en op de terug reis heerlijk ijs eten in Soltvatket. Op de palen van het hek zitten nu kapjes wat moet beschermen tegen vocht . Bij de ingang van de kelder, ligt aan beide zijden van het trapje zand op de vloer en daar storten we beton in, het is beter aan te vegen en de zitmaaier kan daar precies staan.

oktober

We hebben radiatoren meegenomen en die zetten we aan de muur. Het is nog even een puzzel hoe we dat met de leidingen moeten doen, want hier kennen ze geen knel koppelingen en moeten we nog zien hoe we bevestiging maken. De gaten voor de buizen zijn al gemaakt.

Het is oktober en wijnmaand. Met Arnold en Marianne en kinderen gaan we naar Csolyospalos naar wijnfeest. Diverse plaatselijke koren treden op en er zijn heel veel koetsen met prachtige paarden en pony´s.  In de loop van de middag gaan we naar onze tanya en het weer is prachtig,  dus kunnen we lekker buiten in het zonnetje zitten. Kleine Hugo gaat even een middagdutje doen.

Meer ons leven in Hongarije